Jaarbijeenkomst Beter Samen in Noord groot succes

Jaarbijeenkomst Beter Samen in Noord groot succes

Op dinsdag 3 juni kwamen ruim 115 professionals uit de zorg en het sociale domein samen in het Antoniushuis in Amsterdam Noord voor het jaarevent van Beter Samen in Noord (BSiN). Dat leverde goede gesprekken, bijzondere interacties en nog meer drive op om samen het verschil te maken voor inwoners van Noord. 
Na het welkomstwoord trapte de middag af met een bijzonder persoonlijk en enorm waardevol verhaal van een ervaringsdeskundige. Zij heeft een ongeneeslijke ziekte en voelt zich niet altijd begrepen in haar traject. Zij legde uit hoe belangrijk het is om verder te kijken dan alleen het hulpvraagstuk. Door breder te kijken kan je de persoon beter helpen, samenwerken en vertrouwen geven. 
Daarna presenteerde Arkin 'Mentaal gezond in Noord'. Een mooie pilot van een verpleegkundig specialist GGZ van Arkin die tijdelijk werkte in de huisartsenpraktijk. Op deze manier worden de lijntjes tussen huisarts en GGZ kleiner. Is er meer overleg en kunnen cliënten directer geholpen worden. Het doel is dat alle inwoners passende ondersteuning of zorg ontvangen, bij voorkeur dichtbij huis. 
  
Daarna gingen de aanwezigen in vier groepen uiteen. Twee groepen gingen aan de slag met een casus rondom palliatieve zorg en de andere groepen bespraken een GGZ-casus. En dat leverde interessante uitwisselingen in zeer multidisciplinaire groepen op. 
  

Elkaar beter kennen en beter kunnen vinden 

De casusbesprekingen leverde interessante inzichten op over onder andere samenwerking. Om een paar voorbeelden te geven: 

  • Er is zoveel meer mogelijk als zorg- en hulpverleners elkaar beter kennen en kunnen vinden. 
  • Een actuele netwerkkaart zou enorm helpend zijn. 
  • Zorg voor een echt gesprek met de Noorderling. Duik niet direct in oplossingen, maar stel de oprechte vraag ‘Hoe gaat het?’ 
  • Het is belangrijk om te weten wie de persoon achter het ‘probleem’ is, dus kijk breed. 
  • Krijg scherp wie er allemaal bij een situatie betrokken zijn: die sociale kaart is echt belangrijk. 
  • Bepaal samen wie de regie heeft. 
  • Schakel eerder het Buurtteam in. Sociale en medische zorg kunnen gelijk met elkaar oplopen. 
  
Kortom, zoek elkaar als professionals op in de wijk, stem samen af wie wat doet. Zo kunnen we effectiever de bewoners in Amsterdam noord helpen. 
  
Tijdens de plenaire afsluiting werden de opbrengsten uit de deelsessies met alle deelnemers gedeeld. De behoefte elkaar beter te kennen en dus ook te kunnen vinden werd in de terugkoppeling door alle teams genoemd. En laat dat nu juist ook een doelstelling zijn deze jaarbijeenkomst. Aansluitend werd tijdens de nazit dan ook nog lang en goed doorgesproken. En werd een start gemaakt met het elkaar (nog) beter leren kennen. 
  
We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst en hopen dat dit een opmaat is naar het blijvend werken aan het verbeteren van de gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen van bewoners van Amsterdam-Noord. 
  
Volg ook ons op LinkedIn en laten we samenwerken aan nog meer mooie initiatieven. Want we zijn Beter Samen in Noord.