Wandelen met Gezond Noord

In het nieuws: hoe meer je loopt, hoe langer je leeft

Met Gezond Noord wordt ingezet op een gezonde leefstijl voor alle inwoners van Amsterdam Noord. Een van de wekelijkse activiteiten vanuit Gezond Noord zijn de wandelgroepen. Recent onderzoek toont opnieuw de grote gezondheidsvoordelen van wandelen aan.

Al vanaf 2500 stappen per dag heeft wandelen gezondheidsvoordelen

Dat wandelen bijdraagt aan de gezondheid staat al langer vast. Maar vanaf hoeveel dagelijkse stappen heeft wandelen gezondheidsvoordeel? Uit recent onderzoek [1] blijkt dat hoe meer je wandelt, hoe langer je gemiddeld leeft. Hiervoor is het niet nodig om minimaal 10.000 stappen per dag te zetten. Zo is gevonden dat bij ongeveer 4.000 stappen per dag de kans op vroegtijdig overlijden afneemt. Ook blijkt dat bij minimaal 2337 stappen per dag de kans te overlijden door hart- en vaatziekten lager ligt in vergelijking met mensen die weinig tot niet bewegen. Dus ook een dagelijkse korte wandeling heeft bewezen gezondheidsvoordelen. Maar, hoe meer stappen des te groter de gezondheidsvoordelen.

Deze resultaten komen uit een recente studie naar diverse onderzoeken in meerdere landen [2]

 

Wandelen met Gezond Noord

Deze onderzoeksresultaten onderstrepen het belang van een gezonde en actieve levensstijl. Gezond Noord zet zich hier actief voor in. Een van de initiatieven uit Gezond Noord zijn de wandelgroepen. In verschillende wijken in Amsterdam-Noord worden wekelijkse wandelingen in groepsverband georganiseerd. Naast de reguliere wandelingen variërend van 4 tot 7 kilometer, worden er ook vrouwenwandelingen en zelfs wandelvoetbal georganiseerd.

 

Over Gezond Noord

Sinds 2019 ondersteunt Gezond Noord inwoners uit Amsterdam-Noord bij een gezonde leefstijl. Naast de wandelgroepen zet Gezond Noord zich ook in voor gezond eten, gezond bewegen, stoppen met roken, ontspanning en zingeving, kortom alles wat met een gezonde leefstijl te maken heeft. Gezond Noord heeft een grote groep ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die een duurzame community vormt en wat bijdraagt aan participatie en zingeving. Vanuit hun eigen ervaring of expertise zetten zij zich in als beweeg-, voedings- en rookmaatjes of geven een workshop, cursus of een activiteit, gratis of voor een kleine bijdrage. Denk aan een kookworkshop, een cursus hoe je kan omgaan met stress of ondersteuning bij het stoppen met roken. Gezond Noord verwijst ook naar anders leefstijlaanbod in de wijk.

Gezond Noord is geworteld in alle buurten in Noord, er is intensief contact met 14 huisartsenpraktijken, het is een onderdeel van de Buurtteams, onderdeel van Beter Samen in Noord en gegroeid van 1 naar 16 professionals. Sinds 2022 doen er ongeveer 180 inwoners mee aan Gezond Noord. Bij Health Battle, een jaarlijkse competitie vanuit Gezond Noord, scoren deelnemers met activiteiten punten voor hun team. Dit leidt tot onder meer tot gemiddeld 5% gewichtsverlies en stabielere suikerwaarden bij diabetici type 2, betere nachtrust en stemming.

Wil je ook meewandelen? Of aan een andere activiteit mee doen? Of je aanmelden als vrijwilliger? Neem een kijkje op de website van Gezond Noord via: Een gezonde leefstijl, voor door én samen met bewoners (gezond-noord.nl). Of lees de nieuwsbrief via: Nieuwsbrief Februari 2023 Gezond Noord

 

 

[1] Maciej Banach and others, on behalf of the Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group and the International Lipid Expert Panel (ILEP). The association between daily step count and all-cause and cardiovascular mortality: a meta-analysis. European Journal of Preventive Cardiology, 2023, https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwad229

[2] Deze studie is een meta-analyse, een studie waarin de resultaten van meerdere studies worden samengevoegd. In totaal zijn zeventien studies met een onderzoekspopulatie van ruim 220.000 mensen uit de hele wereld betrokken bij dit onderzoek.