Deelname levert echt wat op

Deelname levert echt wat op

Schuldenaanpak Kansrijke Start is een nieuw project in Amsterdam Noord. Het wil gezinnen met een kind op komst of een pasgeboren baby, die stress ervaren door problematische schulden, binnen twee maanden van hun schulden afhelpen. Aan het project is een onderzoek gekoppeld naar de effecten van deze snelle hulp op de pasgeborene. Kelly de Jong voert de eerste gesprekken met mensen die hiervoor in aanmerking komen.

De gedachte achter Kansrijke Start is simpel: minder geldzorgen = minder stress = een kansrijkere start voor de pasgeborene. Kelly, 31 jaar en ervaren schuldhulpverlener, is sinds februari zelf moeder. “Toen ik deze vacature zag moest ik wel solliciteren. Nu ik zelf moeder ben, heb ik extra motivatie om mijn bijdrage te leveren om voor andere gezinnen een betere start mogelijk te maken.” 

Hoe gaat het project in zijn werk? 
“Intermediairs, zoals gynaecologen, kraamhulp, maatschappelijk werk, maar ook buurtteammedewerkers kunnen een zwangere vrouw of een gezin met een kind van maximaal 1 jaar naar mij doorverwijzen, als ze denken dat er sprake is van problematische schulden. Natuurlijk moet de moeder dat wel willen. Ik kijk dan of hun situatie aansluit bij de voorwaarden voor dit project, bijvoorbeeld of het gaat om problematische schulden, die ze zelf niet binnen 36 maanden kunnen aflossen. Is dat niet het geval, dan zal ik doorverwijzen naar de reguliere schuldhulpverlening.” 

Denk je dat het moeilijk is moeders over te halen deel te nemen? 
“Het kan wel lastig zijn, want schulden zijn nog steeds taboe; mensen schamen zich ervoor. Ik kan mij voorstellen dat als je bij de verloskundige komt voor een echo, je even raar opkijkt als er naar je financiële situatie gevraagd wordt. Gelukkig is dit een project met goede en duidelijke afspraken: zo snel mogelijk schulden aflossen, het liefst binnen twee maanden. De Kredietbank Amsterdam heeft toegezegd hieraan mee te werken. Deelname levert dus echt wat op.” 

Wat betekent het dat er een onderzoek aan gekoppeld is? 
“Het onderzoek wil antwoord op de vraag of de snelle aflossing van schulden ook een gunstig effect heeft op de gezondheid en ontwikkeling van de pasgeborene. Van de moeders, of ouders, verwachten we dat ze ook na de hulpverleningsperiode vragen beantwoorden over hun situatie en dat van het kind.” 

Kansrijke Start is voorlopig voor de duur van een half jaar opgezet. Naar verwachting kunnen er in die tijd 15 tot 20 gezinnen geholpen worden. Het ziet ernaar uit dat dat doel wel gerealiseerd wordt. Mogelijk wordt daarna een groter vervolgonderzoek gestart. De flyer moet nog gemaakt worden, maar inmiddels komen via het buurtteam de eerste aanmeldingen al binnen! 
 
Kelly de Jong is te bereiken via het mailadres  k.dejong@buurtteamamsterdamnoord.nl of via het nummer 06 - 512 956 73. 

 

Kansrijke Start is een project van Beter Samen in Noord. Betrokken organisaties zijn: Buurtteams Noord (uitvoering), BovenIJ ziekenhuis, Verloskundig Samenwerkingsverband, GGD Amsterdam